4 Ocak 2013 Cuma

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ GENEL SEKRETERİ DR. HİKMET KIVILCIMLI

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ GENEL SEKRETERİ DR. HİKMET KIVILCIMLI

Bu başlıkla yazı yazmaya aldığım çeşitli tepkilere vurgu yapmadan geçemeyeceğim. Türkiye Cumhuriyeti burjuvazisinin tarihi boyunca illegal çalışmak zorun da bıraktığı Türkiye Komünist Partisi’nin tarihini gerçekten üyeliğini benimsemiş veya şansı yaver giderek gerçekleri burjivazinin yıkıcı etkisi dışında gerçekten bilgilenmiş partililer tarafından (resmi tarihin dışında)belirlene bilir.
Bu yazıyı ilk önce Türkiye Komünist Parti üyesi yoldaşlar tarafından sonrada Dr. Hikmet Kıvılcımlı örgütlülüğü tarafındaki kimi dostlar tarafından böyle bir oturuma Türkiye Komünist Partili halen birinin yazı ile katılması isteğine ben yanıt vermiş oldum. Kadere bakın ki benim aynı zaman da İsmail Bilenci olmam inkar edilemez. Dr. Hikmet Kıvılcımlı gibi, tüm ömrünü mücadeleyle, bunun 22 yılını hapiste geçirmis, onlarca kez gözaltına alınıp en vahşi işkencelere karsı direnmiş, onlarca eser yazmış bir insanın hayatını mücadelesini ve eserlerini anlatmak çok zor...
1925 yılında Kürt ayaklanmaları ile çıkan Takriri Sükün yasası çıktıktan sonra İstiklal Mahkemesinde yargılandı. 1927 yılında Vedat Nedim Tör ve Şevket Süreyya Aydemir'in partiden ayrılması ve parti arşivini polise teslim etmesi ile diğer parti üyeleriyle birlikte tutuklandı. 3 ay tutuklu kaldı. partiye baskılar sonucun da tutuklamalar ve ağır işkenceler sürecinde 1929 tarihinde İzmir de Hüsamettin Özüdoğru ve İsmail Bilen ile birlikte devletin operasyonları sonucu tutuklandı. 1929 İzmir Tevkifatı, Kıvılcımlı’nın siyasi yaşamında önemli bir dönüm noktası olacaktır. Tutuklanma ve yargılanma sonucu, 4 yıl 6 ay hapse mahkûm edilir. O zamanki İzmir Hizmet Gazetesi’nin 29 Temmuz tarihli haberine göre:” Dr. Hikmet ise, kahverengi şapkasını giyerek, büyük bir soğukkanlılıkla; ‘Hepimiz, çıkarken Kızıl bir profesör olarak çıkacağız’ demiş ve gülmüştür”
Hükümlülerin hepsi değil ama Hikmet Kıvılcımlı, hapishaneyi, her anını çalışarak ve üreterek geçirdiği bir üniversiteye dönüştürmeyi başarmıştır. 1933 yılında Elazığ cezaevinden çıkarken onlarca cilt çeviri ve orijinal eserler vardır dağarcığında. 10 yıllık parti yaşamının deneyimleriyle yazdığı ve o zamanki Merkez Komiteye tartışılması umuduyla sunduğu “TKP’nin Eleştirel Tarihi: YOL” adlı 9 ciltlik eseri de bunlardandır. Bu eserler: “Genel Düşünceler”, “Yakın Tarihten Birkaç Madde”, “Parti’de Konaklar ve Konuklar”, “Parti ve Fraksiyon”, “Strateji Planı, Düşman: Burjuvazi”, “Strateji Planı, Müttefik: Köylü”, “İhtiyat Kuvvet, Milliyet: Şark” ve “Legaliteyi İstismar” başlıklarıyla bölümlenirler. YOL serisi, yazılışlarından 45 yıl sonra, 1978 ve sonrasında ancak yayınlanabilmiştir. 1937 1 Mayıs’ından başlayarak, Karl Marks’ın “Kapital”ini fasiküller halinde yayınlamaya başlar. 20’şer sayfalık bu fasiküller ancak 7 sayı yayınlanabilir. O dönemde yazdığı ve yayınlayacağını ilan ettiği, “Din Tarihinin Materyalizmi”, “İslam Tarihinin Materyalizmi”, “Osmanlı Tarihinin Materyalizmi” ve “Bergsonizm” adlı kitaplarını yayınlayamadan, ünlü Donanma Davası provakasyonu ile yeniden tutuklanır ve 15 yıl hüküm giyer. Sultanahmet ve Çankırı cezaevlerinden sonra 11 yılını Kırşehir cezaevinde geçirip, 1950 affıyla çıkar. Yine onlarca eserle tabi.
İzmir mahkemeleri hakkın da çeşitli görüşler kamu oyun da yer alır (resmi tarih olarak). Sırası gelmişken partinin tarihsel bilgilendirmesi altında pek bilinmeyen olaylar vardır. İzmirde savcı İsmail Bilene hukuki şahıs tespiti yapmak için sorar <36 adet isimli kimliğin var bunların hangisisin>. İsmail Bilende 37 kimliğini verince şahsın tespiti yapılamadan yargılanmaya başlar. Dr. Hikmet Kıvılcımlı ile mahkeme ifadelerinde tartışma çıkmıştır. Dr. Hikmet Kıvılcımlı siyasi savunma istememektedir. İsmail Bilen ise siyasi savunma yapmıştır. Ve 4. 5 yıl cezaları kesinleşmiştir.
Anlaşılıyor ki bu üç yoldaş en son dışarıda kalan ve içeri alınan ve işkenceden geçenlerdir. İsmail Bilen güney akdeniz ve kürdistan sorumlusudur. Hüsamattin Özüdoğru ise İstanbul ve Haliç tersanesi sorumlusudur. Tabii parti merkez komütesinde gençlik sorumlusu olan Dr. Hikmet Kıvılcımlı ise genel sekreter fiili sorumluluğunu üstlenmiştir. Bunu İsmail Bilen ile savunma staratejisi tartışmalarından anlıyoruz.
Fakat aldıkları ceza sonrası İsmail Bilen Sinop Cezaevine nakli çıkmıştır. Partinin istihbaratına göre kendisine yargısız infaz uygulanacaktı Sinop Cezaevinde. Çünkü Partinin yargısız infazları bu cezaevinde gerçekleştirilir devlet tarafından.
Böylece Susurluk da tüm güvenlik güçleri ortadan kaldılarılarak İsmail Bilen Sovyetlere kaçırılmıştır dünya işçi sınıfı tarafından.
Dr. Hikmet Kıvılcımlı tüm yaşamı boyunca işçi sınıfına kendini adamış parti içinde sınıf için hemen hemen tek kendine has teorik eserleri vermiş komünisttir. O dönem bir avuç yönetici kendi aralarında büyük tartışmalar yaşamış ve bunun sonucu parti ile ilişkileri kesilmek zorunda kalmıştır. Toplam 22, 5 yıl olarak Dr. Hikmet Kıvılcımlı en uzun siyasi hükümlü olarak cezaevlerinde ömrünü sürdürürken üretken olmuş ve çeşitli teorik yazılar yaratmıştır.
Kendisinin imzası ile yazılmış emek deyiminin komünislere yakışmayacağı üzerine parti bildirisi vardır. Emek kelimesinin kullanılmamasını işçi sınıfını perdelediğini açıklar yazısında.
 Tarih Devrim Sosyalizm
Genel Düşünceler
Partide Konaklar ve Konuklar
İhtiyat Kuvvet: Milliyet (Şark)
Taktik Ana Halkası: Legaliteyi İstismar
Parti ve Fraksiyon, Yakın Tarihten Birkaç Madde Strateji Planı
Oportünizm Nedir?
Halk Savaşının Planları
Devrim Zorlaması Demokratik Zortlama
Türkçe'nin Üreme Yolları ve Dil Devrimciliğimiz
Eyüp Konuşması
Osmanlı Tarihinin Maddesi
Uyarmak İçin Uyanmalı Uyanmak İçin Uyarmalı
Türkiye Köyü ve Sosyalizm
Devrim Nedir?
Üretim Nedir?
Genel Olarak Sosyal Sınıflar ve Partiler
Anarşi Yok! Büyük Derleniş!
Türkiye'de Sınıflar ve Politika
Kısaca Marksizm Düşünüşü
Diyalektik Materyalizm
Devrimci Aydın Nedir?: Hanri Barbus
Finans-Kapital Ve Türkiye
Yol Anıları
Durum Yargılaması
Diyalektik Materyalizm Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne Değildir?
Üç Seminer
Metafizik Sosyolojiler
Fetih ve Medeniyet eserlerinin bazılarıdır.
Türkiye'de Kapitalizmin Gelişimi
Emperyalizm Geberen Kapitalizm
Tarih Tezi
Osmanlı Tarihinin Maddesi
Komün Gücü
Bergsonizm eserelerinin bazılarıdır.

Ali Lütfü Gençay Yüğnük

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder